Αντωνίου Νικόλαος

Από Ιερομάρτυρες
Νικόλαος Αντωνίου
Νικόλαος Αντωνίου
α/α100006
ΕπώνυμοΑντωνίου
ΌνομαΝικόλαος
Πόλη καταγωγήςΠειραιάς
Νομός καταγωγήςΑττικής
Ημερομηνία Γέννησεως1922
Εκκλησιαστικό ΑξίωμαΜοναχός
ΜοναστήριΙερά Μονή Μεταμορφώσεως του Σωτήρος (Αγίου Νικάνορος) Ζάβορδας
Εκκλησιαστική περιοχήΑρχιεπισκοπή Αθηνών
Τόπος θυσίαςΧρώμιο Κοζάνης
Ημερομηνία θυσίας29 Σεπτεμβρίου 1947
Εφονεύθη από την οργάνωσηΕθνικό Απελευθερωτικό Μέτωπο (Ε.Α.Μ.)


Αντωνίου Νικόλαος (1922 - † 29 Σεπτεμβρίου 1947). Διετέλεσε Μοναχός στην Ιερά Μονή Μεταμορφώσεως του Σωτήρος (Αγίου Νικάνορος) Ζάβορδας, στην Αρχιεπισκοπή Αθηνών.

Βιογραφικό

Ο π. Νικόλαος Αντωνίου γεννήθηκε στον Πειραιά το 1922. Απεφοίτησε από την Eμπορική Σχολή του Πειραιά. Μόνασε στην Ιερά Μονή Μεταμορφώσεως του Σωτήρος (Αγίου Νικάνορος) Ζάβορδας.

Εγκατέλειψε το μοναστήρι, καθώς δεν υπήρχε ασφάλεια στην περιοχή εκείνη, και έμεινε για λίγο διάστημα στην Κοζάνη[1]. Μετά την εγκατάσταση του στρατού στην Αιανή, πολλοί κάτοικοι του χωριού, που είχαν καταφύγει στην Κοζάνη για ασφάλεια της ζωής τους, επέστρεψαν στα σπίτια τους. Μαζί με αυτούς έφτασε στο χωριό και ο Ιεροδιάκονος Νικόλαος. Διορίστηκε γραμματέας της κοινότητας και δάσκαλος του χωριού με την έγκριση του επιθεωρητού δημοτικών σχολείων Κοζάνης.

Την νύκτα της 29ης Σεπτεμβρίου 1947, τον εκτέλεσαν ένοπλοι Εαμίτες στο δημοτικό διαμέρισμα Χρωμίου[2].

Φωτογραφίες

Βιβλιογραφία

  • (Β007) Γεωργόπουλου Μάξιμου (Εμμανουήλ), Εθνομάρτυρες Ιερείς της Μητροπόλεως Σερβίων και Κοζάνης κατά την δεκαετία του 1940, Διπλωματική εργασία υποβληθείσα στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών «Ορθόδοξη Θεολογία και Χριστιανικός Πολιτισμός» του τμήματος Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής του Α.Π.Θ., Θεσσαλονίκη Σεπτέμβριος 2019, σελ. 69.

Παραπομπές

  1. (Β007) Γεωργόπουλου Μάξιμου (Εμμανουήλ), Εθνομάρτυρες Ιερείς της Μητροπόλεως Σερβίων και Κοζάνης κατά την δεκαετία του 1940, Διπλωματική εργασία υποβληθείσα στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών «Ορθόδοξη Θεολογία και Χριστιανικός Πολιτισμός» του τμήματος Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής του Α.Π.Θ., Θεσσαλονίκη Σεπτέμβριος 2019, σελ. 69.
  2. ο. π.