Παπαδόπουλος Κυριάκος (1)

Από Ιερομάρτυρες
Κυριάκος Παπαδόπουλος (1)
Κυριάκος Παπαδόπουλος (1)
α/α100082
ΕπώνυμοΠαπαδόπουλος
ΌνομαΚυριάκος
Εκκλησιαστικό ΑξίωμαΙερεύς, Εφημέριος
Εκκλησιαστική περιοχήΙερά Μητρόπολις Σιδηροκάστρου
Εφονεύθη από την οργάνωσηΕθνικός Λαϊκός Απελευθερωτικός Στρατός (Ε.Λ.Α.Σ.)


Παπαδόπουλος Κυριάκος. Διετέλεσε Ιερεύς και Εφημέριος, στην Ιερά Μητρόπολη Σιδηροκάστρου.

Βιογραφικό

Ο π. Κυριάκος Παπαδόπουλος γεννήθηκε στον Πόντο γύρω στα 1875-80. Ο πατέρας του και και ο παππούς του ήσαν Ιερείς.

Μετὰ τὴν Καταστροφή ο Ιερέας έθαψε την πρεσβυτέρα του στο χωριό τους και με τὰ δύο παιδιά του εγκαταστάθηκε στο Αχλαδοχώρι Σερρών. Ως χαρακτήρας, αν και δεν ήξερε πολλά γράμματα, ήταν πράος, αφιλοκερδής, φιλόξενος.

Το Μάρτιο του 1941, οι στρατιωτικές αρχές διέταξαν την άμεση εκκένωση του Αχλαδοχωριού, λόγω στρατιωτικών επιχειρήσεων. Ο π. Κυριάκος με τον δεκάχρονο εγγονό του πήγε διαδοχικά στην Λευκώνα, στην Νιγρίτα και στον Αμυγδαλώνα, όπου τοποθετήθηκε ως εφημέριος.

Κατά την διάρκεια της Κατοχής, το χωριό Αμυγδαλώνα ερημώθηκε από τις εμφύλιες συγκρούσεις και ο π. Κυριάκος κατέφυγε στο χωριό Αχινό, από όπου πήγε στην Θεσσαλονίκη και έπειτα στο Κιλκίς.

Μια ημέρα, όμως, ύστερα από μάχη, οι Ελασίτες διέταξαν να παραδοθούν όσοι κρύβονται σε οικίες[1], με την απειλή ότι θα τουφεκίζονταν οι νοικοκυραίοι[2]. Ο π. Κυριάκος, μόλις παρουσιάστηκε στους Ελασίτες[3], αμέσως δάρθηκε αλύπητα από αυτούς[4] και φυλακίστηκε[5]. Μεταξύ άλλων του έβγαλαν τα δόντια[6] και του ξερίζωσαν τα γένια[7]. Τον βασάνισαν τόσο πολύ, ώστε μάτωσε το κεφάλι του[8] και πρήστηκε το πρόσωπό του[9]. Στις 4 Νοεμβρίου 1944, τον φόνευσαν μαζί με άλλους Ιερείς[10].

Εκείνες τις ημέρες, ο εγγονός του, όντας άρρωστος από τις ταλαιπωρίες νοσηλευόταν στο νοσοκομείο. Όταν όμως ανάρρωσε, δεν κατόρθωσε να εντοπίσει τα ίχνη του παππού του[11].

Φωτογραφίες

Βιβλιογραφία

  • (Β001) Βαστάκη Κωνσταντίνου, πρωτοπρεσβύτερου, Η προσφορά της Εκκλησίας στη δεκαετία του ΄40, Εταιρεία Ευρυτάνων Επιστημόνων [8], Αθήνα 1996, σελ. 137.

Παραπομπές

  1. (Β005) Μητροπολίτου Λήμνου Διονυσίου, Εκτελεσθέντες και μαρτυρήσαντες κληρικοί 1940 – 1949, Ελεύθερη Σκέψις, Αθήνα, Μάρτιος 2009, Β΄ Έκδοση (Α΄ Έκδοση: 1959), σελ. 383.
  2. ο. π.
  3. ο. π.
  4. ο. π.
  5. ο. π.
  6. ο. π.
  7. ο. π.
  8. ο. π.
  9. ο. π.
  10. ο. π.
  11. ο. π.