Χαράλαμπος Παναγιωτόπουλος: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από Ιερομάρτυρες
Χαράλαμπος Παναγιωτόπουλος
('''Παναγιωτόπουλος Χαράλαμπος''' († 25 Δεκεμβρίου 1944). Διετέλεσε Ιερεύς και Εφημέριος στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου, στην Κυνοσάργους Αττικής, στην Αρχιεπισκοπή Αθηνών.)
('''Παναγιωτόπουλος Χαράλαμπος''' († 25 Δεκεμβρίου 1944). Διετέλεσε Ιερεύς και Εφημέριος στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου, στην Κυνοσάργους Αττικής, στην Αρχιεπισκοπή Αθηνών.)
 
Γραμμή 52: Γραμμή 52:
-----------------------------
-----------------------------
   
   
''Κάθε αναδημοσίευση του παρόντος άρθρου θα πρέπει να αναφέρει ως πηγή την ιστοσελίδα '''«Ιερομάρτυρες»''' καθώς επίσης και την συγγραφέα του '''[https://evaggelialappa.gr/resume Ευαγγελία Κ. Λάππα]'''.''
''Κάθε αναδημοσίευση του παρόντος άρθρου θα πρέπει να αναφέρει ως πηγή της αναδημοσίευσης, την ιστοσελίδα '''«Ιερομάρτυρες»''', καθώς επίσης και την αρθρογράφο - συγγραφέα του άρθρου, '''[https://evaggelialappa.gr/resume Ευαγγελία Κ. Λάππα]'''.''

Τελευταία αναθεώρηση της 10:04, 14 Ιουλίου 2024

Χαράλαμπος Παναγιωτόπουλος
α/α100237
ΕπώνυμοΠαναγιωτόπουλος
ΌνομαΧαράλαμπος
Πόλη καταγωγήςΠύργος
Νομός καταγωγήςΗλείας
Εκκλησιαστικό ΑξίωμαΙερεύς, Εφημέριος
Ιερός ΝαόςΙερός Ναός Κοιμήσεως της Θεοτόκου, Κυνοσάργους Αττικής
Εκκλησιαστική περιοχήΑρχιεπισκοπή Αθηνών
Τόπος θυσίαςΑθήνα
Ημερομηνία θυσίας25 Δεκεμβρίου 1944
Εφονεύθη από την οργάνωσηΕθνικός Λαϊκός Απελευθερωτικός Στρατός (Ε.Λ.Α.Σ.)

Παναγιωτόπουλος Χαράλαμπος († 25 Δεκεμβρίου 1944). Διετέλεσε Ιερεύς και Εφημέριος στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου, στην Κυνοσάργους Αττικής, στην Αρχιεπισκοπή Αθηνών.

Βιογραφικό

Ο π. Χαράλαμπος Παναγιωτακόπουλος καταγόταν από τον Πύργο της Ηλείας. Σπούδασε Θεολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, ενώ παράλληλα, εργαζόταν. Το 1933, νυμφεύθηκε ενώ σε τρία χρόνια χειροτονήθηκε Ιερέας και τοποθετήθηκε εφημέριος στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου (Κυνοσάργους) Αθηνών.

Ως Ιερέας ίδρυσε Κατηχητικά Σχολεία όλων των ειδών και προς χάριν τους εξέδιδε το χριστιανικό έντυπο «Κήρυξ της αληθείας» και το Κατηχητικό Ημερολόγιο. Το 1943, ίδρυσε τους «Ομίλους του Σταυρού» για νέους και νέες, μὲ σκοπο την χριστιανική τους διάπλαση. Κατά τα έτη 1938-40, η Αδελφότης Κυριών και δεσποινίδων Κυνοσάργους «Παναγία η Ελεούσα», με την καθοδήγησή του, ίδρυσε κατασκηνώσεις στην Αγία Παρασκευή Αττικής. Ακόμα, ίδρυσε και διηύθυνε ο ἴδιος Δημοτικό Σχολείο και ανέπτυξε συστηματικό κηρυκτικό έργο.

Κατά την διάρκεια του ελληνοϊταλικού πολέμου, υπηρέτησε ως στρατιωτικός Ιερέας στα Νοσοκομεία Λαρίσης και ύστερα στην πρώτη γραμμή, μέχρι την κατάρρευση του μετώπου. Κατά την διάρκεια της Κατοχής, δημιούργησε «Προμηθευτικόν Συνεταιρισμόν Ενοριτών Ιερού Ναού Κοιμήσεως Θεοτόκου Κυνοσάργους», ίδρυσε εφηβικό συσσίτιο, ενώ συμπαραστεκόταν στους καταδικασθέντες, από τους Γερμανούς, Έλληνες.

Μετά την Κατοχή, δεν δίσταζε στα κηρύγματά του να ξεσκεπάζει τις προθέσεις των κομμουνιστώ[1]ν και να τους καυτηριάζει με δριμύτητα[2]. Γι αυτόν τον λόγο, κατά την διάρκεια των Δεκεμβριανών, συνελήφθη από αντάρτες του Ε.Λ.Α.Σ.[3] και φυλακίστηκε[4]. Στις 24 Δεκεμβρίου 1944, οι κομμουνιστές τον πήραν δήθεν για ανάκριση και τον εξετέλεσαν με ριπές πολυβόλου, την επόμενη ημέρα[5].

Ύστερα από δεκαοκτώ ημέρες βρέθηκε το λείψανό του στην Ηλιούπολη και θάφθηκε στον Περίβολο του Ιερού Ναού Κοιμήσεως της Θεοτόκου Κυνοσάργους.

Φωτογραφίες

Βιβλιογραφία

  • (Β001) Βαστάκη Κωνσταντίνου, πρωτοπρεσβύτερου, Η προσφορά της Εκκλησίας στη δεκαετία του ΄40, Εταιρεία Ευρυτάνων Επιστημόνων [8], Αθήνα 1996, σελ.131.
  • (Β005) Μητροπολίτου Λήμνου Διονυσίου, Εκτελεσθέντες και μαρτυρήσαντες κληρικοί 1940 – 1949, Ελεύθερη Σκέψις, Αθήνα, Μάρτιος 2009, Β΄ Έκδοση (Α΄ Έκδοση: 1959), σελ.28 - 30.

Παραπομπές

  1. (Β005) Μητροπολίτου Λήμνου Διονυσίου, Εκτελεσθέντες και μαρτυρήσαντες κληρικοί 1940 – 1949, Ελεύθερη Σκέψις, Αθήνα, Μάρτιος 2009, Β΄ Έκδοση (Α΄ Έκδοση: 1959), σελ. 29.
  2. ο. π.
  3. (Β001) Βαστάκη Κωνσταντίνου, πρωτοπρεσβύτερου, Η προσφορά της Εκκλησίας στη δεκαετία του ΄40, Εταιρεία Ευρυτάνων Επιστημόνων [8], Αθήνα 1996, σελ. 131.
  4. (Β005) Μητροπολίτου Λήμνου Διονυσίου, Εκτελεσθέντες και μαρτυρήσαντες κληρικοί 1940 – 1949, Ελεύθερη Σκέψις, Αθήνα, Μάρτιος 2009, Β΄ Έκδοση (Α΄ Έκδοση: 1959), σελ. 29.
  5. ο. π.



Κάθε αναδημοσίευση του παρόντος άρθρου θα πρέπει να αναφέρει ως πηγή της αναδημοσίευσης, την ιστοσελίδα «Ιερομάρτυρες», καθώς επίσης και την αρθρογράφο - συγγραφέα του άρθρου, Ευαγγελία Κ. Λάππα.